Büyüyünce Arsenal olacağım!

30 Aralık 2011, 19:22


19 Yorum

Yasal Uyari: Yazi hastalik derecesinde uzun ve detayli, gozlerinizde kalici hasarlara yol acabilir, beyin aptallasmasi gecirebilirsiniz o yuzden yol yakinken sayfayi kapayin. Ama yok ben kasiniyorum diyorsaniz olabilecek hasarlardan ben sorumlu degilim.

*****

Siradan bir Sali gunu, telefon caldi. Telefonda ofis komsum Arsenalli Jimi,

- Uygar, aksama Arsenal macina bilet var karaborsadan, ilgilenirmisin?

- Lan Jimi o nasil laf, davamizi biliyorsun ben Bursa cocuguyum da Arsenal’i neyleyim?

- Oglum gel iste, uygun fiyat hem stadyumu gorursun. Hem bir gor hayran olup Arsenalli olacaksin.

- Bize heryer Fulham Jimi, havali stadyumlara degismeyiz ama yine de geliyorum!

*****

Mutlaka takip etmissinizdir. Arsenal’in de bizim gibi bir stat bilmecesi vardi. 1913 yilindan beri kullandiklari efsanevi Highbury Stadyumu’na veda etmeleri gundeme geldiginde taraftarlarin bir kismi buyuk tepki gostermisti. Protestolar olmustu bu karara karsi ama sonuc vermemisti. Peki, bu adamlar neden tasindi buradan? Ilk sebep kapasitenin az olusu, ikinci sebebi ise genislemeye musait olmayan cevre. Cunku stadin cevresi yerlesim alani oldugundan stadi buyutmek inanilmaz pahali bir proje haline geliyordu. Neyse, taraftarlar istese de istemese de 2006 yilinda son maclarini Wigan’a karsi oynadiktan sonra terk ettiler burayi. Terk ettiler dedigim de 1 km asagiya tasindilar orasi ayri.

Biraz Teknik Bilgi

Arsenal’in Emirates Stadyumu (Orjinal adi Ashburton Grove ama 100 Milyon Sterlin karsiligi 15 yilligina adi Emirates Stadium oldu) su an Ingiltere’nin en modern stadi ve UEFA’nin Elit Futbol Stadyumu kategorine giriyor. (1)

Stadyuma 470 Milyon Pound harcamislar. 2004 yilinda baslamislar ve 2006 senesinde bitirmisler. Iki senede bitmis anlayacaginiz, bizim stadyumun iki senede bitecegine inanan var mi? Peki parayi nerden bulmus bu arkadaslar? 260 Milyonu banka kredisi, 100 milyonu zaten Araplardan indirdiler kalan 110 milyon nerden gelmis bulamadim, aralarinda toplamis olsalar gerek.

Tum bu isleri yapan da Kulube bagli Arsenal Holding. Bizdeki gibi kimse kimseye yalvarmiyor adamlar  bana stad yap diye. Ama her zaman dedigim gibi hersey profesyonellikten geciyor, Turk futbolunun bu seviyeye ulasmasi bana uzun bir sure hayal gibi geliyor. Aci ama gercek. Bizde kulupler amator bicimde yonetildigi icin gelecege yonelik bu tip yatirimlar hayal olmaktan oteye gecemiyor. Ya parali biri gelecek yapacak, ya yerel belediyeye yalvarilacak ya da hukumete. Oysa Bursaspor Kulubu  profesyonel bir isletme gibi yonetilse bu sahte Bursasporlu oy avcilarina yalvarmak zorunda kalmadan bagimsizlassa ve yatirim yapsa ne kadar guzel olur degil mi? Imkansiz bir hayal kuruyorum degil mi?

Peki Eski Stada ne oldu?

Peki bu adamlar eski stadlarini nasil degerlendirdiler? Hikaye ve rant kaygisi bizimkine yakin aslinda. Ama tek fark var eski Highbury bu adamlarin mali oldugu icin yerel yonetimlere gayet guzel de restlerini cekerek yine Arsenal Holding bunyesindeki Emlak Sirketi yonetiminde bir projeye basladilar. Eski stadi bir siteye donusturduler. Ufak duzenlemeler ile gayet modern havali bir site yapti adamlar. (2) Highbury Squre adini verdikleri bu siteye bir dolu daire doldurdular. Stadin tribunlerinin bir kismini  restore ettiler, daireler yarattilar, sahayi da parka donusturduler. En son baktigimda tum daireleri (724 tane) satmislar. Kazanilan geliri hayal edebiliyor musunuz? Deli para…

Bunlari okuyunca ve sonrasinda bizdeki stadyum bilmecesini dusununce insan bunalima giriyor degil mi? Stadi ne karsiligi yapacaklar? Ne tavizler verilecek? Eski stadin oraya kim ne yapacak? Adi ne olacak? Brezilya dizisi gibi, salak oluyor insan dusununce. Ben takip etmeyi biraktim yalan yok, hergun yeni bir gelisme hergun yeni bir dedikodu.

Neyse ben gezi anilarima doneyim, canimiz daha fazla sikilmasin.  

Mac oncesi

Mac Carling Kupasi (bizim Turkiye Kupasinin dayisinin oglu) ceyrek final. Iki gereksiz takim Arsenal ile Manchester City karsi karsiya. Guzel mac olur, mac ortami yasariz diye is sonrasi atladim gittim.

Mactan once bira fasli her ulkede ayni abi, publar agzina kadar dolu. Heryer Arsenal atkili formali tipler ile dolu. Cehenneme dusmus gibi hissettim kendimi, kabus gibi. Cadde uzerinde sirasi ile en az on tane kebap dukkani var tika basa dolu. Hepsinin de sahibi Turkler, mac gunleri para basiyor adamlar.

Mac oncesi guzel bir heyecan var herkesin uzerinde bunu gozlemleyebiliyorsun. Hemen bir puba attim kendimi, mac oncesi bira icmeden olmaz diye. Ici taraftarlar ile dolu en apacisinden bir yer buldum hemen soyledim birami. Ne alaka ise sanki anne tarafindan Glasgowluyuz ya!!! Celtic atkisi taktim bir de.  Millet de bana bakiyor “yolunu mu sasirdi bu?” edasi ile. Aldirmadan yudumladim birami ve stada dogru yola ciktim.

Yaklastikca stad tum heybeti ile onumde devlesmeye basliyordu. Gayet rahat stadin dibine kadar girdim. Bizdeki gibi 10 bin tane guvenlik noktasi, sana terorist gozu ile bakan polisler filan da yok. Hatta stadin tam karsisinda Supermarket var, herkes iceriden aliyor birasini kosede adam gibi iciyor. Polis de yanlarinda. Ne pis pis bakan ne de baska birsey.

Kiskanc gozler ile stadyuma soyle bir baktim cidden guzel. Hic Fulham’in Siirt Koy Hizmetleri tadindaki baraka stadina benzemiyor. Bizim Turkiye’deki stadlar ile kiyaslamiyorum bile arada degil dunyalar galaksiler var.

Maca bes dakika kala iceri girmeye karar verdim ve tam bes dakikami aldi. Maca 15 dakika kala heryer insan, 5 dakikada 60 bin kisi nasil bu kadar cabuk iceri girdi be kardesim? Akil almaz bir sistem.

Stada giriyoruz, hazir olun

Neyse kapiya ilerledim, ne polis aramasi ne sana hayvan gibi davranan gorevliler. Aksine gulumsuyorlar filan, delimidir nedir adamlar? Tam girmem ramak kaldi birden irkildim. Cebimde bozuk para, cakmak ve anahtar var. Dedim simdi yandik. Hemen yere kapaklandim cakmak ve bozuk paralari ayakkabima sokmaya calisiyorum. Bizim Jimi da bana saskin gozler ile bakiyor.

- Napiyorsun oglum?

- Haci bozuk para ve cakmak var polis alir.

- Manyakmisin ya, ne polisi arti neden alsin ki? Ne hakki var senin parani almaya?

Iste orada jeton dustu, E tabi biz alismisiz insanlik disi yaratiklarmis gibi bize davranan polislere, sert ne cisim olursa olsun alinmasina, bu kadar insanlik mantigimiza uymuyor, alismamisiz bir kere. Sonra bizim mactan once yasadigimiz dostane !!! maceralari anlattim da cocugun akli gitti.

Iceri girdim, sari yelekli arkadas ustumu bile aramadi. Biletimi okuttum hatta utanmadan yuzume gulumsedi ve “iyi eglenceler” bile diledi, terbiyesizlige bakarmisin? Ne bir itme, ne durtme, “yurusene lan” filan hic birsey. Cok eglencesiz, bu kadar kibarlik olur mu yahu?

Adamlar stad yapmis abi!

Yukari ciktim (gokdelen gibiydi) nefes nefese. Yerime oturdum. Abartisiz soyluyorum arkadaslar 15 dakika sadece stada baktim. Mac filan umrumda degil. Koltuklar gayet komforlu, koltuklarin ustune kimse oturmuyor (cahil adamlar), temiz, hatta benim odamdan bile temiz. Tabi biz fakir oldugumuz icin en tepeden bilet aldik. Biraz durbune gereksinim duysam da oyunculari rahat rahat gorebildim.

Aklima gelmisken bilet fiyatlarindan bahsedeyim. Kiyaslama olsun diye soyle soyleyim, Carling Kupasi bizim Turkiye Kupasi. Biz kale arkasina bilet aldik 20 pound. Ama Turk parasina cevirmeyin, birim olarak algilamaya calisin. 20 birim diyelim. Arkadasim marathon diyelim, tam Arsene Wenger’in arkasindan bilet aldi, 40 pounda. Hic bizdeki gibi astronomik adaletsiz fiyatlar degil degil mi? Bizde ise kulup yonetimleri Istanbul temsilcisi geldiginde nasil yapariz da daha cok kaziklariz derdinde her zaman. Burada fiyat neyse o. Artis oluyor zaman zaman ama korkunc bir artis hicbir zaman olmuyor.

Dedigim gibi o kadar temiz ve duzenli bir ortam ki inanamazsiniz. Oturmadan once silmenize gerek yok koltugunuzu zaten temiz. Dev iki tane scoreboard var, onemli bir posizyon oldugunda hemen tekrarini gosteriyorlar. Devre arasinda stadyumun icini gormek icin tribunun icine indim. O da ne? Bira satiyorlar? Allahim dedim bu bir ruya ise beni uyandir lutfen. Adamlar ciddi ciddi bira satiyorlar yahu? Calsberg sise ama siseler plastik. Hemen saldirdim ben bu ani yasamak icin 34 sene bekledim diyerek kaptim bir bira. Inanilmaz bir zevk. Herkes kosesinde guzelce iciyor, taskinlik yok. Tabi herkes agzi ile icince sorun da cikmiyor, bu da onemli bir meziyet…

Gayet guzel yemekler sosis, pizza ne ararsan var. Fiyatlar da bizimki gibi firsattan yararlanalim da kitleyelim felsefesinde degil… Heryerde TV ekrani var, istersen iceride takilip bile maci izleyebilirsin.

Mac ile zaten ilgilenmedigim icin devre arasinda stadi dolanayim dedim. Basladim yurumeye, butun duvarlarda Arsenal tarihi ile ilgili resimler var. Logolarin tarihcesi, onemli galibiyetler, Avrupa maceralari, degerli oyuncular akliniza ne gelirse. Muze gibi,. Tabi bu arada yurudukce yuruyorum ama bir turlu tel orgu ya da bu bolume gecmezsin gibi birsey goremedim. Sonra bir baktim ki tribun degistirmisim. Tribunler arasi engel yok, saka gibi. Istedigin tribune gecebiliyorsun.

Stadin icini yazmaya kalksam 10 sayfa daha yazarim inanin. Size bu iskenceyi yasatmamak icin bol bol fotograf cektim ve interneye yukledim (3) mutlaka goz atin.

Peki ya taraftarlar?

Taraftarlar cok dandikti. Acik soylemek gerekirse. Tum Arsenal taraftarlari Highbury terk edildikten sonra Arsenal kulubunun iyice endustriyel bir kulup oldugunu ve o heyecanin yerini bir gosteriye biraktigini soyluyorlar. Dusunsenize ayaga kalkmak yasak, zaten ayaga kalkinca da “hoooooppp arkadasim otursana” diye ses yukseliyor. Kale arkasinda cok ufak bir gurup ayakta onlarda en yukarida pinekliyor. Oyle 90 dakika manyaklar gibi bagirmak gibi birsey yok. Bizim dandik Fulham taraftari bile daha cok bagiriyor be kardesim. Ama Ingiliz seyircisinin en iyi yaptigi seyi de yapiyorlar, sahaya baski. Bir posizyon oldu mu 60 bin kisi ayni anda ayaga kalkiyor ve oyle bir ugultu meydana geliyor ki inanilmaz bir baski. Zaten Ingiliz holiganizminden geriye kalan tek sey bu.

Mac ne oldu yahu?

Igrenc bir macti. Arsenal de City de gereksiz bir top oynadi. Ama futbolun acimasizligi son 10 dakika City macin tek golunu atinca 60 bin kisinin yuzunu gormeniz gerekirdi. Gol oldugu an City taraftari oyle bir ses cikardi ki inanilmazdi. Icimdeki Arsenal dusmanligi ile gol oldugunda birden ayaga kalkip “nasil koydu ama Cityli lavuklar” diye bagirmak geldi icimden. Ama sonra tek basima 60 bin kisi ile kapisamiyacagim aksine beni biraz hirpalayabilecekleri aklima geldi ve “Salaklasma Uygar” diyerek sustum. Fakat fena koydu City : )

Yedigin, ictigin senin olsun da sonuc ne?

Sonuc kisiye gore aci ya da guzel. Profesyonellesme beraberinde endustriyel futbol anlayisini getiriyor. Kimine gore bu guzel kimine gore degil. Ben hala hangisine yakin olduguma karar veremedim, bilemiyorum. Ama tek inandigim sey profesyonel yonetimin kuluplere maddi bagimzsizlik ve gelisim getirdigi. Bununla beraber gelen arti ve eksiler de var. Fakat bir kulubun yerel yonetimlere bagimli kalmadan kendini gelistirmesini de imrenerek izledim yalan yok.

Biz Bursaspor olarak bunu basarabilirmiyiz? Buyudugumuzde Arsenal olabilirmiyiz? Hayatta basarilar, imkansiz. Fakat bu vizyonun % 10’unu alabilsek bir devrim olur. Isi kulup yonetmek olan gercekten Bursasporlu bir yonetim kurulu, ona bagli bir ekip. Ekonomik anlamda bagimsiz ve bu sayede tek dertleri oy olan sahte Bursasporlu siyasilerden uzak bir yapi. Bu benim hayalim, olur mu olmaz mi bilinmez. Ama bu benim hayal etmeme bir engel degil. Siz de hayal edin mutlaka birgun olacak. Sampiyonluga da inanmiyorduk degil mi?

*****

Uzun bir yazi oldu, ama en ufak detayi bile sizlerle paylasmak istedim. Umarim ilginizi ceken noktalar bulabilmissinizdir.

Hepinize guzel bir yeni yil diliyorum. Sevdikleriniz ile bol bol eglenin ama unutmayin icki tum kotuluklerin anasidir fakat ana gibi de yar olmaz. 

Sevgilerimle

Tanri Bursaspor’u Korusun!

Uygar

E-posta: uygar.turantekin{at}gmail.com
Twitter: twitter.com/uturantekin 

Not: Yazdiklarim ve goruslerim Bursasporum.com sitesini baglamaz. 

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Emirates_Stadium

(2) http://www.highburysquare.com/

(3) https://picasaweb.google.com/uygar.turantekin/ArsenalManchesterCityCarlingCupQF?authuser=0&authkey=Gv1sRgCO-9qO-zqr7JSw&feat=directlink


1813 kez okundu.

Yorum Yaz

Üye girişi yapmadan en fazla 2 adet yorum yapabilirsiniz.
Kalan Karakter: 600

  • BÜYÜYÜNCEDE BURSASPOR OLMAK!!! BIRAKIN ARSENALİ UNİTEDI BÜYÜYÜNCEDE BURSASPOR OLMAK İŞTE BÜTÜN MESELE BU 'NABER'

    ERCAN ÇALIŞ 28 Mart 2012, 16:05

  • Çok beğendim ama CELTİC atkısı yerine LİSASNSLI BİR BURSASPOR atkısı takmanı dilerdim

    smtmrcn 17 Ocak 2012, 12:57

  • uzun yazılardan ve kalın kitaplardan hep uzak durmuşumdur.. herşeyin bir ilki varmış yüreğinize sağlık..

    hayrettin sever 02 Ocak 2012, 19:18

  • Arsenal olursak şampiyon olamayız , şampiyon olamazsak sabırsız taraftarız , istediğimiz kadar prof yönetilelim yinede iki kelimeden vazgeçmez yurdum insanı :) "yönetim istifa" (yazı çok güzel olmuş)

    Ömer BAYRAM 02 Ocak 2012, 09:32

  • Endüstriyel futbolun tribünlere ve stada etkisini anlatan harika bir yazı olmuş...

    Ulaş 02 Ocak 2012, 09:09

  • Yazı herşeyi açıklıyor Lisanslı ürünlerin pazarlanması konusunda daha sağlam adımlar atılması gerekli. Ürün tasarımları üzerinde daha çok çalışılmalı ( sonuçta insanlar gözlerine hitab edeni alıyor ) Sponsor konusunda da iki yıldan bu yana istenilen ücrette bir bağlantının yapılamamış olması, bu iki yılda kaybettiklerimizde cabası Tesisleşme anlamında zirvede olabiliriz ama avrupai tarzda istenilen noktada değiliz. Bizlerde daha iyi yerlerde olacağız inşallah.

    bahadır 31 Aralık 2011, 21:20

  • slm UYGAR.. güzel anı olmuş kısmet bizlere .inşallah birilerinin gözü çarpmıştır yazılarına!!!! saygılar veni vidi vici gardenkart.net

    ersin çifçi 31 Aralık 2011, 17:49

  • An gelir turantekin döner,vay bee..yıllar yıllar

    Göksel 31 Aralık 2011, 17:10

  • Uygar abim süper ötesi yazı...keyifle baştan sona okudum.Babamın slmı var:)Köşe yazarlarına yolluyorum yazıyı diyor:)

    Yetkin Önürmen 31 Aralık 2011, 14:43

  • Uygar abim süper ötesi yazı...keyifle baştan sona okudum.Babamın slmı var:)Köşe yazarlarına yolluyorum yazıyı diyor:)

    Yetkin Önürmen 31 Aralık 2011, 14:12


Diğer Köşe Yazıları

Merhabalar... (27.12.2011)
  • FİKSTÜR
  • PUAN DURUMU
Bursaspor 0 - 4 Fenerbahçe
  • Stat
    Ankara 19 Mayıs
  • Tarih
    16/05/2012 - 20:30
  • Hafta
    Ziraat Türkiye Kupası Finali
  • Hakem
    Bülent Yıldırım
  • Hava
    Yağmurlu 20ºC Yağmurlu
TAKIMLAR O G B M A Y P AV
1. Galatasaray 6 2 3 1 9 6 48 3
2. Fenerbahçe 6 4 1 1 9 4 47 5
3. Trabzonspor 6 1 2 3 5 10 33 -5
4. Beşiktaş 6 1 2 3 5 8 33 -3
5. Bursaspor 6 4 0 2 12 10 37 2
6. Eskişehirspor 6 3 2 1 12 7 36 5
7. Büyükşehir Bld. 6 2 1 3 10 14 32 -4
8. Sivasspor 6 1 1 4 9 12 29 -3
'Kurumsal yapıya bürünmek hedeflerim arasında'
'Kurumsal yapıya bürünmek hedeflerim arasında'
Ünitimsah (Üniversiteli Bursasporlular Derneği), son günlerde adeta altın çağını yaşıyor. Yapılan yenilikler ve sosyal projeler ile Bursaspor'a...
İbrahim Yazıcı kongrede aday olmalı mı?
bursasporum.com bir haberyazilimi.com projesidir.